ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΥΔΡΟΓΟΝΟ

You are here:
hydrogen

Με την κλιματική αλλαγή να έχει αλλάξει ήδη τα δεδομένα σε κάθε γωνιά τον πλανήτη η άμεση εύρεση εναλλακτικών καυσίμων που να παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

Το «πράσινο» υδρογόνο φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό υποκατάστατο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και ήδη οι μεγαλύτεροι όμιλοι παγκοσμίως έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην εύρεση νέων τρόπων για την παραγωγή του. Μια παραγωγή που αντιμετωπίζει ακόμα αρκετές δυσκολίες γιατί απαιτεί τη δημιουργία τεράστιων εγκαταστάσεων από αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα, που θα παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια για να μπορεί το παραγόμενο υδρογόνο να είναι «πράσινο», δηλαδή να προέρχεται αποκλειστικά από ΑΠΕ. Νέες τεχνολογίες όμως και μεγάλα budget επενδύονται συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Με στόχο μια οικονομία με μηδενικό άνθρακα η Ελλάδα σήμερα, ακολουθώντας τα βήματα της παγκόσμιας κοινότητας, προετοιμάζει ήδη το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου για να μπορεί να δεχτεί το υδρογόνο αλλά και άλλα ανανεώσιμα αέρια όπως το βιομεθάνιο. Ο ΔΕΣΦΑ, ο διαχειριστής που ελέγχει το εθνικό σύστημα αγωγών αερίου υψηλής πίεσης μήκους 1.466 χιλιομέτρων πραγματοποιεί δοκιμές για να μπορέσει να αξιολογήσει την ικανότητα του να δεχτεί το υδρογόνο. Παράλληλα συμμετέχει στην εθνική πρόταση White Dragon για τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) Υδρογόνου, που έχει υποβληθεί από μία ομάδα εταιριών στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας που θα αποτελέσει τμήμα του ευρωπαϊκού πυλώνα υδρογόνου και θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Η ΔΕΣΦΑ παράλληλα συμμετέχει μαζί με άλλους 12 Ευρωπαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην πρωτοβουλία «European Hydrogen Backbone» που θα δημιουργήσει τη βάση του συστήματος διανομής υδρογόνου στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2040 θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο αγωγών υδρογόνου μήκους περίπου 40.000 χλμ. που θα καλύπτει 21 χώρες, μια επένδυση που μπορεί να φτάσει τα 81 δις. ευρώ

Η χρησιμοποίηση λοιπόν του «πράσινου» υδρογόνου και στο χώρο της θέρμανσης έρχεται και θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που πρέπει ως χώρα να επιτύχουμε τα επόμενα χρόνια. Η Riello, που πάντα προηγείται στις τεχνολογικές εξελίξεις είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια νέα γενιά hudrogen ready 20% λεβήτων αερίου που θα αρχίσουν σταδιακά να λανσάρονται και στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να είναι από τώρα μέρος των σημαντικών εξελίξεων που μακροπρόθεσμα θα έρθουν για να δώσουν μια ανάσα στον πλανήτη μας.